Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική CyberKnife

 

To CyberKnife, πρωτοποριακό σύστημα ρομποτικής ακτινοχειρουργικής, έχει ευρεία χρήση εκτός των άλλων στην αντιμετώπιση νευροχειρουργικών παθήσεων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.

Ως η πλέον σύγχρονη μορφή Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής Οδηγούμενης από εικόνα (Image-guided Stereotactic Radiosurgery), συναγωνίζεται τη μικροχειρουργική και ενίοτε αποτελεί τη μόνη λύση αφού μπορεί με ακρίβεια να προσβάλει επιλεκτικά δυσπρόσιτες βλάβες – στόχους του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού με λεπτή δέσμη ακτινών Χ χωρίς να βλάπτει παρακείμενες ζωτικές περιοχές.

Χρησιμοποιώντας ως σύστημα αναφοράς σημεία του σκελετού του ασθενούς που εντοπίζονται με σύστημα ψηφιακής ακτινογραφίας πραγματικού χρόνου και σε συνδυασμό με τον απεικονιστικό έλεγχο της βλάβης που έχει προηγηθεί (CT, MRI, κ.α.) δεν απαιτεί τοποθέτηση μεταλλικού στερεοτακτικού πλαισίου στο κρανίο του ασθενούς όπως σε άλλες ακτινοχειρουργικές μεθόδους (γ-knife, Linac). Ως εκ τούτου, σαν μία εντελώς ανώδυνη και εύχρηστη θεραπεία, επιτρέπει την επανάληψη της θεραπείας (fractionation), εφόσον κριθεί σκόπιμη.

Τι είναι Ρομποτική Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική με CyberKnife®

H Ρομποτική Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική με CyberKnife® είναι μια σύγχρονη τεχνική ακτινοβολίας πολύ προηγμένης τεχνολογίας. Συνδυάζει την υψηλή ενέργεια φωτονίων που παράγονται από ένα Γραμμικό Επιταχυντή, με την υπερβολικά μεγάλη ακρίβεια στοχεύσεως της προεπιλεγμένης περιοχής.

Ο ρομποτικός βραχίονας που κινείται στο χώρο με έξι βαθμούς ελευθερίας, κατευθύνει τα φωτόνια που έχουν ενέργεια έξι εκατομμυρίων Βόλτ (6 MV) προς το σχεδιασθέντα στόχο. Ένα ειδικό σύστημα, παρακολουθεί ηλεκτρονικά – ψηφιακά την ευστοχία των ακτίνων καθ' όλη τη διάρκεια ακτινοβολήσεως και έχει τη δυνατότητα να διορθώσει και στους τρείς άξονες του χώρου κάθε απόκλιση, προερχόμενη είτε από τον ασθενή (ακούσια μικροκίνησή του) είτε από το όργανο στόχο (ο προστάτης μετακινείται παρασυρόμενος από τις συσπάσεις – κινήσεις της ουροδόχου κύστεως και του παχέως εντέρου που είναι σε επαφή).

Στο τέλος της θεραπείας, η απόκλιση της δέσμης από τον στόχο, είναι μικρότερη του μισού χιλιοστού.

Δεκάδες έρευνες σε Νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Ασία) έχουν αποδείξει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η δόση ακτινοβολίας που χορηγούμε στα κύτταρα του αδενοκαρκινώματος του προστάτη αδένα, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνουμε. Έτσι έχουμε έλεγχο της νόσου και φυσικά μεγαλύτερη επιβίωση των ασθενών. Το πρόβλημα είναι η τοξικότητα της ακτινοβολίας στους γύρω από τον προστάτη ιστούς (το παχύ έντερο και την ουροδόχο κύστη) οι οποίοι δεν αντέχουν υπερβολική δόση ακτινοβολίας και δημιουργούν παρενέργειες.

Όσο πιο πολύ στοχευμένη είναι η ακτινοβολία και δεν επηρεάζονται φυσιολογικοί ιστοί, τόσο μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας μπορούμε να δώσουμε στο στόχο (πάσχουσα περιοχή) και να επιτύχουμε πλήρη καταστροφή των μη φυσιολογικών κυττάρων.

Πλεονεκτήματα έναντι της ανοιχτής επεμβάσεως

► Αποφεύγεται η νοσοκομειακή παραμονή και νοσηλεία του ασθενούς.
► Αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση και οι συνέπειες αυτής όπως γενική αναισθησία, μετεγχειρητικός πόνος, μακρός χρόνος ανάνηψης, πιθανή λοίμωξη και μετάγγιση αίματος.
► Αποφεύγεται η πιθανότητα βλάβης παρακείμενων ευαίσθητων νευρικών σχηματισμών από αδέξιους η αναπόφευκτους χειρουργικούς χειρισμούς και προσπελάσεις.
► Οι επιπλοκές της θεραπείας μετά από προσεκτικό σχεδιασμό και ενίοτε κλασματοποίηση της δοσολογίας είναι μικρές και παροδικές και εξαρτώνται από την περιοχή – στόχο που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία.

Το συνολικό κόστος θεραπείας είναι μειωμένο αλλά και απόλυτα καθορισμένο, έναντι του ενίοτε απρόβλεπτου λόγω επιπλοκών κόστους της χειρουργικής επέμβασης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εφαρμογή της θεραπευτικής αυτής μεθόδου προήλθε από το νευροχειρουργό John Adler του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, γνώστη των νεώτερων εξελίξεων αλλά και αδυναμιών της κλασσικής νευροχειρουργικής. Εξασφαλίζεται έτσι καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά από αυτή.

Κριτήρια επιλογής CyberKnife®

o CyberKnife® μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις πιο πάνω αναφερόμενες παθήσεις είτε ως πρώτη επιλογή, είτε ως εναλλακτική της χειρουργικής είτε ως συμπληρωματική με αυτή, όταν η ολική χειρουργική αφαίρεση της βλάβης δεν είναι δυνατή.

Η απόφαση λαμβάνεται μετά από πλήρη αξιολόγηση του ασθενούς από την επιστημονική μονάδα του CyberKnife® (Νευροχειρουργού, Ακτινοθεραπευτού-Ογκολόγου, και Ακτινοφυσικού).
Παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή της μεθόδου θεραπείας αποτελούν:

► το είδος της πάθησης
► το μέγεθος
► η εντόπιση
► η γενική κατάσταση του ασθενούς
► η ηλικία
► ο βαθμός δυσκολίας της ανοικτής επέμβασης
► το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και
► οι πιθανές επιπλοκές

Η εμπειρία από το CyberKnife®

Το CyberKnife®, χρησιμοποιώντας καθιερωμένες εφαρμογές της ακτινοχειρουργικής και εκμεταλλευόμενο την επανάσταση των νεώτερων απεικονιστικών, στερεοτακτικών, ρομποτικών και υπολογιστικών τεχνολογιών, εντός ολίγων μόνο ετών, εξελίχθηκε ταχύτατα και ήδη έχει καθιερωθεί σε πολλά υψηλού επιπέδου Θεραπευτικά Κέντρα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας.
Ήδη μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών που έχουν δημοσιευθεί επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ιδιαίτερα σε ορισμένες νευροχειρουργικές παθήσεις που αναφέρονται στη συνέχεια, ενώ ποικίλες νέες εφαρμογές διερευνώνται.

Το CyberKnife® είναι το πρώτο σύστημα που έχει λάβει έγκριση από το FDA (U.S. Food and Drug Administration) για στερεοτακτική ακτινοχειρουργική σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (κρανιακές και εξωκρανιακές εφαρμογές).